花都论坛 - 花都精英俱乐部 -[广州论坛]Hdbbs.Net

注册成会员

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

我的美食之旅——清远站

0 w" I2 ^0 s: d# [1 y2 R& t. T- v1 q4 i  L( r- A
其实今次清远之行仲有个好重要的目的,就系感受下新开噶武广专线啦,到清远的票价先¥17蚊哦,我地翻来的时候系坐公车噶,都要¥20蚊呢~~~
/ {4 y- h  O  T6 i* c, n5 R2 B* J8 C
3 E1 U: `$ p3 b% y而且里边环境真系唔错噶,D服务员个个都空姐甘,人靓声甜啊·~# i% e- G! V% k# F# {
0 ~3 q/ J" c+ A. w2 ?" w

/ L% w: w0 j( c7 v/ E( ] P1010875.JPG
6 f  @" ~7 y' B! i. p! C
/ s& F* Q2 `& N+ C) B: d( d到清远站,刚刚好十分钟,唔多唔少~!发车同到站一样甘准时!所以想搭武广专线噶朋友,千其千其无迟到哇·~~
8 ], ^, H; @" d0 ]. T P1010901.JPG : `- A( K/ ~# z5 w0 I0 V# A" k/ ^
  j+ l: B; [4 x. }& E
呢个系清远站的外景,山系山左D,但都几靓下~~~~
/ v- L& l# X9 i: o) k P1010905.JPG
# w# N0 [4 e" g) [. e
; t$ ~$ }$ s6 }. K 讯众要求,讲下我地今次的行程先——
/ ?) T% f# |% }$ E3 j; Y: L! b+ a; h4 m
清远呢个站系洲心,出站左手边就有公车直达清城旧城,如无意外得一路车咋,大家要去的,就多口问下人啦,票价就唔多讲啦,公车都系2蚊...2 }2 I2 u9 ~- I6 u6 N+ h8 j  b) t* j

- N0 y- [4 k, z  z5 t假如要食洲心大粥,大家就坐呢路车,大概10分钟度,系“洲心”呢个站落,去到就问下当地人,人地会话你知边度的大粥好食噶啦,假如想直接入省城,就唔洗落车啦,直接坐到城市广场...
0 k$ B; q: I8 p/ x& H8 I* m$ j& u: t1 \, ]4 m
洲心呢个地方得两路公车经过JE,大家食完粥就可以见车就上啦,大概半个钟度啦,系城市广场呢个站落车...
' Q8 ~: _3 C" |6 X9 r' P3 \. R% [3 |* g& K
车站附近有间“天湖大酒店”,环境几好噶,我地今次就系呢度住啦,标双房价¥208...: ?" l9 t, f2 k- J8 l

1 L! P5 i2 v( A9 l& D8 Z大家放好行李之后就可以行路去北江啦,都唔系好远,至于点行,到时问下人就知啦·~好易稳的,打的都系10蚊左右,去北江的路上,你会见到我下边介绍的呢间咖啡室,大家食完河鲜不妨来呢度坐下...4 t6 I6 b8 ?& ~0 x% s

9 _6 y& G; a! ^$ K0 S2 g而家呢个时候,北江退潮,我地去的时候好少人,食河鲜既呢个地方就叫“北江美食”,一直行到街尾就见到了,酒家来的...5 }. s1 A: T+ a1 W
, ?9 [( k$ R/ G" z* H. s' y/ p
糖水店系北门仓后街,反正我系路痴来噶,有人带路我就唔记噶啦,大家唔熟的话,都系打的好...
$ `, j! j& P; z+ z, J% f# B
' z' q, w! [$ ~- ?. M! D& \食猪肚的店叫“明兴猪肚鸡”,系清远无人唔识噶,所以都系打的啦~~哈哈/ D( v3 c8 }$ w8 [4 }! ]

2 p. b$ e4 X1 {酒店三楼有早茶饮,不过D野唔好食...
  p6 E+ c/ s) ?2 u$ ~
; O. J7 }/ b# I; z1 C+ o翻新华就系酒店附近的弥敦道站坐车,见到有新站2个字就上,到新站就有翻花都噶车啦~~~
9 q, v3 u3 Q0 O9 J( u8 m- V$ u. Z- {. J3 [+ u! O
! n+ x2 z' ~+ i2 O# c

& j9 R, \6 R6 [

清远站果然靓过北站好多

美食第一站——洲心大粥- G9 ?7 M! O- Y9 h& k2 {. k+ k
, L$ E% g/ h# B! R
传闻好出名噶哦~~~~

% D) V1 [- A" z P1010907.JPG 7 @' C9 E4 L* h- z0 ]/ y
9 {1 T3 Q) n7 ?' ?9 Y  ^5 c; b
DSC02320.JPG # r2 a; H3 f; A3 q! M& g

. z! u: j9 i% y/ ]; o DSC02324.JPG
: r/ q+ y0 ?3 q& d # b/ e9 q% L; E* S6 R
其实就系猪杂粥罗~~~料就几多下既,又好新鲜,不过粥就好稀,¥5蚊一碗,我觉得仲未够距地呢个炒河粉好味啊,听讲系自己整的,口感同我地平时食的河粉唔同,薄D、幼D、滑D、香D,三蚊一碟,真系抵赞!好好味!( P; A1 N; H$ c- L1 k* h
& ?* s4 W# S8 r; D# }  H1 V
/ A! I+ _% s. [' y, {$ {- l

妖。呃人嘅。; |* {7 b5 Z) ?8 K; `1 o$ {( f
又话美食之旅。得个车站睇

矛贡心急啦~~~~雷罗雷罗~~~~~

美食第二站——北江河鲜
" C$ v& E; Q* z( |
, v1 b' m+ X! r/ N' n! q+ |呢个白灼河虾,一斤50蚊哦~贵唔贵D啊?!呢度半斤噶啦,其实姜葱炒系咪会好味好多呢~~?呢碟野我地就觉得好麻麻啦·~
, G2 w- @" L! W# c* Z6 D. G  p P1010962.JPG $ B$ P9 U8 Y: N6 X
3 {  m6 i: b7 i, {$ Z
呢个鱼仔汤啊,好好味啊!好鲜甜~~好香~~~!
; o- a7 }& Y7 A( |, s P1010965.JPG
; M* N  n3 a& \1 b8 C2 Y , U6 u' T- C1 @7 O6 `& B- A: O
炒膳片,38蚊,肉好爽,呢度的河鲜都好新鲜,新鲜的水产系唔同D的~~
, y7 S3 r2 `6 P; n P1010970.JPG . e9 v; ~6 N" {6 y% d& h( A! |

& w& u8 m4 O. D1 h! d P1010967.JPG ! V- N6 M; C; ?# v- D% M0 E% g7 ^# C

! v; K; D% q" a% i: v! _食饱个肚,系时候俾大家欣赏下“美丽”的北江河畔啦~~6 _7 P5 P7 l  y1 f" Q1 R
真系天公不作美,难得出来玩,个天都要落雨,唉~~~
' _9 V5 R4 Z- S2 y P1010955.JPG
, t0 d- K/ y/ [- [ 4 X' ~+ f' Z0 e* T/ B" T
, U  y# b) n0 r; l % R: M8 P0 b0 I  i6 I

美食第三站——某咖啡室
+ a0 q  P/ t; _. G- W9 T9 v# q* n来呢度,完全系被距的门面所吸引,出边雨湿路滑,四个女人食完河鲜就来呢度打发下无聊的下午时光啦~~~
5 C* [2 S/ _8 L5 N; q. F% I; w
P1010978.JPG 3 b8 K, ], i0 o

) K4 Y2 ?# g( J% b P1010980.JPG
/ A2 \$ I0 n7 {& e $ m+ O8 ^1 o) \' `
P1020016.JPG ; D- {4 w8 v+ N& \, r
( l% O8 q/ K8 y; |
! T( Y4 H* B% I- B) O8 V( ?2 x. [ # R* P& `6 s" K7 n
P1010991.JPG 1 a3 N) ]9 }  b8 z2 b( k8 |

美食第四站——糖水
2 i! l; @$ P  M! b0 j* l$ z5 P9 I, b呢间店的糖水系清远好出名,记得以前我都系美食版介绍过,今次再次来到清远,当然少唔到啦·~~9 q5 j5 T7 ^* g2 g
介绍多次,呢度的糖水好足料噶,全部3~5蚊,呢个价位,真材实料,稳晕成个花都都怕无间比得上
0 u, h: b+ E2 n  V( R个咸肉粽都好正,¥2.5一份,里边的系咸肉,D米好软好滑~~陷香料足!4 g3 `: i6 j  j4 B3 A

' y- x, M! F- Q% g, a红枣鸡蛋# K+ F( |, H% y9 x9 Q7 j8 J( j
8 s& D! J$ \) s4 R/ f

0 L7 v& h1 E8 [5 A" Z0 a1 x # |$ [' {% i( q) i3 m, |$ d
栗子糖水
) B$ p, L5 d( U0 |! E. n, [ P1020091.JPG & t/ F8 D5 W3 a2 J7 x! G5 O5 p5 Z
" f# H9 q& h9 q& D  ^
莲子糖水
+ ^8 l9 ^6 i' }3 @. S1 }+ ~5 L; A  w P1020092.JPG
: r0 x7 \- X6 L* b0 P4 }  m
! {  }2 j, j" p6 F- W' C. s7 {鲜肉粽6 r. X- T, z+ A: E8 n- @

/ X: b$ }9 l# Q: B" P" Y* M % w$ Z" ]' Z/ _

本帖最后由 再见小言 于 2010-1-6 09:06 AM 编辑 - \$ w" E# e% ?0 y9 I& M

$ d. l, s! [# j: \  P, [+ ]美食第五站——猪肚包鸡
" B3 |8 g+ s* ~# S; M清远鸡远近闻名系人都知啦,清远噶猪肚包鸡更加系呢度的一大特色美食,千其无错过啊...
# k6 o) g' _$ V  o: J P1020101.JPG
! F) @, a! _/ H: l4 @9 L# z# X3 B$ {
2 a  s; x- A* K& T小曼话,头啖汤绝对唔可以错过,大冻天时,一啖落肚,成个人都暖晒...
9 r$ A8 x5 O% ?3 R
9 O* Z4 O- S( P$ v系花都美食风情街,都有两间食猪肚包鸡,两间我都试来,同清远呢间完全无得比啊,特别系近红绿灯呢间所谓的“猪肚包鸡连锁店”,大家千其米去,D汤好清,又贵,好似7、80蚊一个细煲吧,菜又唔送,所有青菜都要¥16、7蚊一份,D料又少得可怜,真系几旧野系面头浮来浮去,我同老公两个人食完都唔知食左咩来,太太太失败了~~!$ @  y9 [2 f3 Q% H8 I- G" D# D: Z

* x& F6 O+ r8 i. M" `' ^" {1 N清远呢间猪肚包鸡,58蚊一个细煲,我地四个人食就够晒啦~~送青菜,睇下D汤,几靓~~~
8 U& Q) J9 s) G. u( c4 r) m( H0 r+ H9 F4 m P1020102.JPG

哇。好想食个只鲜肉粽
1 d: P; ^  p% x口水都流晒

死咯 口水鼻涕一齐流喔

只粽好似正野来喔

我都想去啊

迟下我又去感受下咋

请问清远站系清远边个位置噶?交通方便嘛,?

讲来地址出来拉。!

你唔讲地址。。叫人点去搵食吖。。。。清远站是否就在市区里吖。。。?# q/ p4 K$ m8 R1 x3 f
洲心大粥吃过。。。料系几够。。。。