花都论坛 - 花都精英俱乐部 -[广州论坛]Hdbbs.Net

注册成会员

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

我的美食之旅——清远站

本帖最后由 再见小言 于 2010-1-7 01:35 PM 编辑 . @% F. v* R+ a8 ^/ U) ~3 Q% g* [. F8 `
% \: a+ F* n' g
其实今次清远之行仲有个好重要的目的,就系感受下新开噶武广专线啦,到清远的票价先¥17蚊哦,我地翻来的时候系坐公车噶,都要¥20蚊呢~~~
$ @, |- {: x/ c8 I. D6 h+ W! l& P; z2 ?9 ]+ f0 m
而且里边环境真系唔错噶,D服务员个个都空姐甘,人靓声甜啊·~7 q4 b5 j8 _3 A9 B
) h& I: ^* B# E0 u& z* r9 p
( Y# n3 I" h9 o+ w5 P7 _! u. J
" |# R; Q3 h1 v- y! o8 _; X7 l, s1 B6 ]% X( T' g) I( ~: E  p
到清远站,刚刚好十分钟,唔多唔少~!发车同到站一样甘准时!所以想搭武广专线噶朋友,千其千其无迟到哇·~~
/ m* ?1 e/ z( g6 d5 i% K6 V6 ? P1010901.JPG
" J+ H" T3 @, r# U
2 j" o* H* P: e* W呢个系清远站的外景,山系山左D,但都几靓下~~~~' z- f0 m2 J* p3 h3 P4 d, }/ n
+ P* P3 d3 J8 m% s- y7 M+ e
& x8 G2 V, [& Z5 V8 W# W 讯众要求,讲下我地今次的行程先——
$ w! X( U$ a3 Q& s8 R2 [- r% F2 o6 A( a+ I4 e# M
清远呢个站系洲心,出站左手边就有公车直达清城旧城,如无意外得一路车咋,大家要去的,就多口问下人啦,票价就唔多讲啦,公车都系2蚊...
8 y1 R7 K& X4 J; N: v  N, r' Y) d, W' `1 H% l
假如要食洲心大粥,大家就坐呢路车,大概10分钟度,系“洲心”呢个站落,去到就问下当地人,人地会话你知边度的大粥好食噶啦,假如想直接入省城,就唔洗落车啦,直接坐到城市广场...
; G6 b$ v5 N( ^& f
) v2 S1 X/ e6 ~% C9 z1 P/ L) e洲心呢个地方得两路公车经过JE,大家食完粥就可以见车就上啦,大概半个钟度啦,系城市广场呢个站落车...
- b7 B8 d: A% p7 _8 j
( q+ ~  z2 c: q5 l5 I7 r车站附近有间“天湖大酒店”,环境几好噶,我地今次就系呢度住啦,标双房价¥208...
! v6 z3 ~1 b! W) T6 V, e: Z; t. G7 k( d
大家放好行李之后就可以行路去北江啦,都唔系好远,至于点行,到时问下人就知啦·~好易稳的,打的都系10蚊左右,去北江的路上,你会见到我下边介绍的呢间咖啡室,大家食完河鲜不妨来呢度坐下...
# _* H* W4 s) d$ u7 W1 b  X% l% j$ v2 V2 f: \; v
而家呢个时候,北江退潮,我地去的时候好少人,食河鲜既呢个地方就叫“北江美食”,一直行到街尾就见到了,酒家来的.... j( K" b: _- `- p% g

6 B& ?5 r. `$ g3 r; p3 y( b糖水店系北门仓后街,反正我系路痴来噶,有人带路我就唔记噶啦,大家唔熟的话,都系打的好...
7 [3 [1 Y' n- A7 m6 Z+ y" ?4 _* ?9 z& p  }$ z% X+ d& Q
食猪肚的店叫“明兴猪肚鸡”,系清远无人唔识噶,所以都系打的啦~~哈哈
  B# v* n; j6 M) q- D
% w  S6 @: P% I酒店三楼有早茶饮,不过D野唔好食.... t1 {6 \2 Z- e
% m: F8 u; K+ {' L" F8 b- I3 [
翻新华就系酒店附近的弥敦道站坐车,见到有新站2个字就上,到新站就有翻花都噶车啦~~~, u  ]' d& @% Y

. |1 `; _( Y6 i5 l  ?! R  C1 \; ~! Q
1 a; N" t) O  t' [( m& y' g3 f( l, e5 q. v; z' H$ l9 a

清远站果然靓过北站好多

野食呢喂,快上菜啦

美食第一站——洲心大粥
. E4 t& s1 C, W. E  `0 x( g3 ~  H; w4 }0 ~+ l
传闻好出名噶哦~~~~
; h9 U, _$ y% U% ?& E$ I
P1010907.JPG $ z8 [; A) |, p' W7 g
* Y( [9 U( {: A, E8 N
+ N9 ]8 T( p3 Z0 b: d . g7 |" ]; n9 h9 u6 S! G8 y9 H4 Z
DSC02324.JPG , N. F8 X1 j! p4 L* X" y

4 F4 W8 }2 y- l2 ^其实就系猪杂粥罗~~~料就几多下既,又好新鲜,不过粥就好稀,¥5蚊一碗,我觉得仲未够距地呢个炒河粉好味啊,听讲系自己整的,口感同我地平时食的河粉唔同,薄D、幼D、滑D、香D,三蚊一碟,真系抵赞!好好味!
% [0 G/ ]% j$ M! j* C# Q7 | 9 D- p9 c+ O8 v8 t! o! F+ o4 n! q. d
( {# g$ j% `/ Y* l( \4 Q& p. S; O, A6 J, d: J

妖。呃人嘅。
0 l0 d7 D* H5 G# ]# ? 又话美食之旅。得个车站睇

矛贡心急啦~~~~雷罗雷罗~~~~~

美食第二站——北江河鲜! L( w0 a2 I6 O$ v
. K; n5 [: f! |0 v' X/ L" i( e
呢个白灼河虾,一斤50蚊哦~贵唔贵D啊?!呢度半斤噶啦,其实姜葱炒系咪会好味好多呢~~?呢碟野我地就觉得好麻麻啦·~
" x$ j2 {. L- T9 H P1010962.JPG
1 A. |7 U+ c' u0 U6 Q
: U6 [) i" @- J6 m呢个鱼仔汤啊,好好味啊!好鲜甜~~好香~~~!. {- ]* ~! Y! ^: W+ F+ r
P1010965.JPG 7 [& l) J$ n2 S$ f- p3 [) h
9 p' y% g3 t7 L# @
炒膳片,38蚊,肉好爽,呢度的河鲜都好新鲜,新鲜的水产系唔同D的~~
" m7 Q7 N6 G$ u3 Z P1010970.JPG # ?% j8 a, l8 `8 w3 A: j$ k# P' w
; ?* k. T% T6 c* W2 S
) ~# k- Y  I9 s6 b3 e
- W, `& K3 |4 `- |! s! I食饱个肚,系时候俾大家欣赏下“美丽”的北江河畔啦~~
" x3 ^  k5 I# }/ n; K7 x+ h真系天公不作美,难得出来玩,个天都要落雨,唉~~~8 M  ?) X# I9 y" B, h
( ^7 f- h( F7 z / O0 k- D' A( I; K/ d* f* n
5 Y8 ~' J! h* K. M# L4 T8 P
; `' \) g$ {1 m  r# {. B P1010948.JPG

美食第三站——某咖啡室' @/ M  `8 p7 p" s7 R9 z3 a" I+ K
来呢度,完全系被距的门面所吸引,出边雨湿路滑,四个女人食完河鲜就来呢度打发下无聊的下午时光啦~~~
1 X% o" ~7 f! x% v, g
& n+ a9 m$ S  R9 M; T6 x) E
+ V5 O) p0 L; Y P1010980.JPG
) H3 K* L& c9 A: ^) J ) Z9 i+ }2 {" ^" u
P1020016.JPG ) c& N' t: U& p+ q

4 U' Y# _: M% {6 a, r/ e; ` P1020018.JPG : J5 H0 J4 Z- t+ o  L* g

( ^, I6 e: b% L/ `( n* q8 j9 J P1010991.JPG , ^6 c# p, s* ]

依,好似几好甘啵

美食第四站——糖水
! q5 A- o8 U/ V: E* N6 j呢间店的糖水系清远好出名,记得以前我都系美食版介绍过,今次再次来到清远,当然少唔到啦·~~0 N7 d% a9 Q# N$ y/ m
介绍多次,呢度的糖水好足料噶,全部3~5蚊,呢个价位,真材实料,稳晕成个花都都怕无间比得上; ?0 f$ p9 z9 K* v
个咸肉粽都好正,¥2.5一份,里边的系咸肉,D米好软好滑~~陷香料足!7 l2 l# E1 M/ F3 g: Y* B

6 y; Q+ R' P  W$ X5 O6 w$ t' W红枣鸡蛋
2 B# N# b+ w) s, Q1 g& c P1020090.JPG * ?3 G% W& J5 |( Y* B
* a1 Q6 U0 X  @
$ c) s' d) v2 e2 I+ d
栗子糖水2 }. ^1 r8 z8 \5 k# ^/ I
. G8 S) _- h2 E) O9 u$ Y9 g# ~3 M
0 k1 o3 E" L2 j8 @
莲子糖水* A4 x/ {0 n# ^
) K) h: ~, W3 c6 X  q: n
/ A! B4 E) ?2 ^# p鲜肉粽
9 h4 Q$ [2 v7 h; h5 c6 ^* C' a P1020088.JPG
2 q# }- j. R" \/ s

% r- [; s) _- Z: p: F2 _ P1020089.JPG

0 Z, c- E, @, c& Z5 |
0 C" F7 d* @  @7 x; @- V美食第五站——猪肚包鸡# o* {$ e( k7 ?. {9 w
清远鸡远近闻名系人都知啦,清远噶猪肚包鸡更加系呢度的一大特色美食,千其无错过啊...
+ K( |% e! U. B# r- y P1020101.JPG . ~* H* r" n  L  B3 _' F/ `0 |

`6 {: @* }; I' p& S7 h小曼话,头啖汤绝对唔可以错过,大冻天时,一啖落肚,成个人都暖晒...& m: N& L( |7 J! j& H: u6 b% D
  ^, B& V! {1 ?/ z: T
系花都美食风情街,都有两间食猪肚包鸡,两间我都试来,同清远呢间完全无得比啊,特别系近红绿灯呢间所谓的“猪肚包鸡连锁店”,大家千其米去,D汤好清,又贵,好似7、80蚊一个细煲吧,菜又唔送,所有青菜都要¥16、7蚊一份,D料又少得可怜,真系几旧野系面头浮来浮去,我同老公两个人食完都唔知食左咩来,太太太失败了~~!5 Q2 H& \4 A3 j4 k9 X+ G% Q& `7 r

: ?# m+ _9 R' B' U& [% o& P5 _清远呢间猪肚包鸡,58蚊一个细煲,我地四个人食就够晒啦~~送青菜,睇下D汤,几靓~~~
" c& S! K0 q7 z* k, g P1020102.JPG

哇。好想食个只鲜肉粽" e  P) w* k/ }" d% ?+ Y
口水都流晒

死咯 口水鼻涕一齐流喔

只粽好似正野来喔

我都想去啊

迟下我又去感受下咋

请问清远站系清远边个位置噶?交通方便嘛,?

讲来地址出来拉。!

你唔讲地址。。叫人点去搵食吖。。。。清远站是否就在市区里吖。。。?
+ y- I( u( W. g洲心大粥吃过。。。料系几够。。。。