花都论坛 - 花都精英俱乐部 -[广州论坛]Hdbbs.Net

注册成会员

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

我的美食之旅——清远站

1 {5 F$ M8 o  N' }# b  r8 X6 q' X: E& @) [( P/ Z( \- D1 h" v
其实今次清远之行仲有个好重要的目的,就系感受下新开噶武广专线啦,到清远的票价先¥17蚊哦,我地翻来的时候系坐公车噶,都要¥20蚊呢~~~. F$ s+ h/ m& ?  T- _) K1 Z+ c2 A' z( `0 A

5 I' [& a6 ^) U' U9 N! ?+ m, S; o1 n而且里边环境真系唔错噶,D服务员个个都空姐甘,人靓声甜啊·~2 |( Q& x( J1 `) g9 t+ N, d
5 ~$ c8 d0 ?( _; o. p
, ?4 X' K  x9 P: o$ B7 R9 U, W/ K
P1010875.JPG ; _' G& }/ v6 s( H6 V. s+ ?& G

1 S: V0 c* _! a- O! w到清远站,刚刚好十分钟,唔多唔少~!发车同到站一样甘准时!所以想搭武广专线噶朋友,千其千其无迟到哇·~~6 X* _; o  j! e9 i$ ~
P1010901.JPG 1 c, R8 y/ l6 V1 Y; ^. a
7 B+ C1 S; P" |' ^
呢个系清远站的外景,山系山左D,但都几靓下~~~~, v5 g5 R2 C- D( b, {: R9 [
6 r" w9 r' `7 b0 m: Q8 {* f6 M) y- t+ K4 F$ d" k
讯众要求,讲下我地今次的行程先——  H7 w" w4 q% l8 Q* P( d

, h8 n, b' I' D2 ~' ?) ?* c清远呢个站系洲心,出站左手边就有公车直达清城旧城,如无意外得一路车咋,大家要去的,就多口问下人啦,票价就唔多讲啦,公车都系2蚊...6 H/ }- k* D. U: }% b! _
1 Q6 a+ X# J; o% K6 X7 [
假如要食洲心大粥,大家就坐呢路车,大概10分钟度,系“洲心”呢个站落,去到就问下当地人,人地会话你知边度的大粥好食噶啦,假如想直接入省城,就唔洗落车啦,直接坐到城市广场...
( N! c! x5 T( l9 l
0 z- c6 a/ k2 H* ]6 D, {' ~$ k洲心呢个地方得两路公车经过JE,大家食完粥就可以见车就上啦,大概半个钟度啦,系城市广场呢个站落车...7 Z/ J  U" O/ y

8 H# a  U2 J: O$ Y+ P车站附近有间“天湖大酒店”,环境几好噶,我地今次就系呢度住啦,标双房价¥208...& g. B$ y. U9 m! S
+ S5 n2 g4 p5 A; `/ {& p  l
大家放好行李之后就可以行路去北江啦,都唔系好远,至于点行,到时问下人就知啦·~好易稳的,打的都系10蚊左右,去北江的路上,你会见到我下边介绍的呢间咖啡室,大家食完河鲜不妨来呢度坐下...
6 h: _/ y" R& ~5 \# t
! U& e- n# w  L- }% O而家呢个时候,北江退潮,我地去的时候好少人,食河鲜既呢个地方就叫“北江美食”,一直行到街尾就见到了,酒家来的...+ c0 z0 j! w: [
* B1 ]0 `. \8 w8 `% B5 ?" ^' m
糖水店系北门仓后街,反正我系路痴来噶,有人带路我就唔记噶啦,大家唔熟的话,都系打的好...
$ G6 J  U7 x0 r$ t! n- i# Q+ ~* ]) @# H! G# S/ A% @
食猪肚的店叫“明兴猪肚鸡”,系清远无人唔识噶,所以都系打的啦~~哈哈9 Y- U2 ]* n3 Q0 q2 M$ N

/ V1 y  [8 {+ q( D酒店三楼有早茶饮,不过D野唔好食..., d% y: |: d0 S. U
% \3 c; M7 \: j* T& ?
翻新华就系酒店附近的弥敦道站坐车,见到有新站2个字就上,到新站就有翻花都噶车啦~~~( ]- ?0 w% o  p5 g$ B5 p

! ?- Z8 v0 I5 x0 A) h0 _; s
4 d+ \$ v5 q4 L# o, Y
7 N* p/ y! x+ [) ?9 n% y' M* b

清远站果然靓过北站好多

美食第一站——洲心大粥
" `4 {# A3 b: {4 a* m; D4 T  m9 Y5 j6 ?5 S+ D- Q6 I
传闻好出名噶哦~~~~
/ n0 X0 ^. a9 ~; \
/ S6 K9 e; q' N0 W& p) ^ - w+ U& p9 C9 E; v! h1 M/ y) |9 K
DSC02320.JPG ) ^' F% R0 C, `3 g
6 a, N( ?* ^  r. T! H
DSC02324.JPG * V+ j8 o- n% ]& X6 C
' m; r' J& l& |" w8 L( l3 i
其实就系猪杂粥罗~~~料就几多下既,又好新鲜,不过粥就好稀,¥5蚊一碗,我觉得仲未够距地呢个炒河粉好味啊,听讲系自己整的,口感同我地平时食的河粉唔同,薄D、幼D、滑D、香D,三蚊一碟,真系抵赞!好好味!
9 t: E" |( Y2 r0 u* E # J+ H5 P! v% J
DSC02325.JPG 5 R+ Q" p7 f+ g& `. i& r  s

妖。呃人嘅。
% b8 ?* y1 I; [; K- d) a 又话美食之旅。得个车站睇

矛贡心急啦~~~~雷罗雷罗~~~~~

美食第二站——北江河鲜
( E* f- I5 C* a6 i( h& @ 3 s! Z% R* s* \# U$ q3 D# [
呢个白灼河虾,一斤50蚊哦~贵唔贵D啊?!呢度半斤噶啦,其实姜葱炒系咪会好味好多呢~~?呢碟野我地就觉得好麻麻啦·~/ \* S: E% u! P' N; J1 |
P1010962.JPG 8 W0 @# Y# G4 D, t

1 f, C* m$ ^5 m/ g7 L9 A9 o呢个鱼仔汤啊,好好味啊!好鲜甜~~好香~~~!
7 r& s6 l6 w8 f/ s5 `( Z0 Z P1010965.JPG
# j5 `1 U. _; U- _
* m/ t! F( p$ S  t炒膳片,38蚊,肉好爽,呢度的河鲜都好新鲜,新鲜的水产系唔同D的~~: k- v+ ?0 V5 L/ g8 n0 ^1 \
P1010970.JPG 7 \/ A4 h  r$ R( [9 A& k3 t2 n* p

$ l$ T* a  o8 h3 D P1010967.JPG
7 U3 F0 i( u/ l0 D; S 5 O- O% v4 l( F$ b7 r7 z
食饱个肚,系时候俾大家欣赏下“美丽”的北江河畔啦~~
' J7 |/ ]6 E$ H( @# \+ G6 z真系天公不作美,难得出来玩,个天都要落雨,唉~~~
! t2 ]# f2 v! H  o4 F! k( x P1010955.JPG 6 f7 w3 T6 l! U$ w+ Y
; v3 `3 O: \( e4 e
P1010952.JPG 1 k1 z# K8 Q4 I6 g. T

2 N* r7 d; x( z$ ^ P1010948.JPG

美食第三站——某咖啡室
" k7 B* }5 u* b. U来呢度,完全系被距的门面所吸引,出边雨湿路滑,四个女人食完河鲜就来呢度打发下无聊的下午时光啦~~~

& U2 O+ q/ w- W# ] P1010978.JPG
& y' F3 a  N" f# T+ t' A+ g % c$ o& a) s7 U+ T
P1010980.JPG ) F+ S1 _6 V' D3 ~1 |2 K0 D8 u

: C9 ~/ D  s4 c$ z) U$ [7 V3 v5 J P1020016.JPG
8 n; ]9 |( E" f 2 x$ Z8 [' r/ O# I7 d  i% d* `
P1020018.JPG 7 Y+ M/ T  ?! o  p8 j7 N- s3 `
( \4 S7 m5 N; G/ m8 G
( J; Q1 I8 F+ b% h+ s# M

美食第四站——糖水
+ c" p: A0 k% K& H呢间店的糖水系清远好出名,记得以前我都系美食版介绍过,今次再次来到清远,当然少唔到啦·~~5 Z$ n9 t4 W; W
介绍多次,呢度的糖水好足料噶,全部3~5蚊,呢个价位,真材实料,稳晕成个花都都怕无间比得上3 b) }1 ], M$ Y, J8 q7 [
个咸肉粽都好正,¥2.5一份,里边的系咸肉,D米好软好滑~~陷香料足!0 V( f+ ^9 }$ G# P- v: e4 f& H
/ j" g9 D2 b* C. y9 B; E* w' E
红枣鸡蛋
" h; z) r/ n, Z  Q  L6 R P1020090.JPG ! [# g# u& a2 D) \7 U  h
$ C9 F% y, i. J
8 v/ L0 r6 f; ~; `
栗子糖水
4 [( t$ ]9 g/ U P1020091.JPG
. X3 k4 {8 P" o5 Q6 u8 g
9 u- r- c$ B9 y1 F8 p
莲子糖水4 w+ u3 I% W+ F- b
P1020092.JPG ' K( k9 I1 U: J, `
- ]1 V) L& z+ `1 V6 u# Y) f
鲜肉粽1 o4 n8 \* [: b/ j- A9 a
" a- V: y8 I4 O& w
# D  P, |! n" H  ?8 S% c; N3 V. r

+ \7 m, V: E3 \0 r5 Q8 M% K& O. p2 ~
美食第五站——猪肚包鸡
- E9 \' ]) b- w# H1 q, B清远鸡远近闻名系人都知啦,清远噶猪肚包鸡更加系呢度的一大特色美食,千其无错过啊... / Z# ~! T- ^# X. N2 }
P1020101.JPG 5 J, E( A1 Q/ @* ^  Z; s
$ _6 Y! C( z/ e% u1 r
小曼话,头啖汤绝对唔可以错过,大冻天时,一啖落肚,成个人都暖晒...7 t" i& x2 j! c# Q* Q

. ]4 q2 O5 `% p系花都美食风情街,都有两间食猪肚包鸡,两间我都试来,同清远呢间完全无得比啊,特别系近红绿灯呢间所谓的“猪肚包鸡连锁店”,大家千其米去,D汤好清,又贵,好似7、80蚊一个细煲吧,菜又唔送,所有青菜都要¥16、7蚊一份,D料又少得可怜,真系几旧野系面头浮来浮去,我同老公两个人食完都唔知食左咩来,太太太失败了~~!
) y/ j9 P1 M2 a/ k" r: [, s( {
% u9 c# L( g3 ]' ?& U清远呢间猪肚包鸡,58蚊一个细煲,我地四个人食就够晒啦~~送青菜,睇下D汤,几靓~~~( D3 v2 D0 p1 B+ r

哇。好想食个只鲜肉粽! n) r! d4 O# M  p4 u- F$ g7 R
口水都流晒

死咯 口水鼻涕一齐流喔

只粽好似正野来喔

我都想去啊

迟下我又去感受下咋

请问清远站系清远边个位置噶?交通方便嘛,?

讲来地址出来拉。!

你唔讲地址。。叫人点去搵食吖。。。。清远站是否就在市区里吖。。。?3 U4 }8 |/ `; ~5 q/ H
洲心大粥吃过。。。料系几够。。。。