花都论坛 - 花都精英俱乐部 -[广州论坛]Hdbbs.Net

注册成会员

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

我的美食之旅——清远站

6 `) Q! @% P; T4 F2 l, I8 p/ j1 \* I' X% D- n+ N7 L# j
其实今次清远之行仲有个好重要的目的,就系感受下新开噶武广专线啦,到清远的票价先¥17蚊哦,我地翻来的时候系坐公车噶,都要¥20蚊呢~~~
$ k/ D. N: n! Z: H0 a' O$ H; ~% q; }
5 N' ~# S2 `% @; }% p: B2 x而且里边环境真系唔错噶,D服务员个个都空姐甘,人靓声甜啊·~
+ l1 F! T0 H6 F5 w: i0 B/ Z # S8 M( p5 b1 S! Z. i

( |+ ?& K' q6 d$ L' }3 \/ N3 } P1010875.JPG " Y1 V* t$ @: v3 w6 K& e" k
( r- o# G$ e( c# Z) U
到清远站,刚刚好十分钟,唔多唔少~!发车同到站一样甘准时!所以想搭武广专线噶朋友,千其千其无迟到哇·~~
5 ?7 B3 |4 a7 p1 y9 H* k, `! z P1010901.JPG
4 W* T! s7 Y& f
( y$ h5 l8 _" o) @3 L呢个系清远站的外景,山系山左D,但都几靓下~~~~
! H% T: [; B' b9 y P1010905.JPG ! n5 @0 l& x& G% y, d* R

7 k8 C; t; I9 k0 M1 P 讯众要求,讲下我地今次的行程先——
7 G3 V2 K; T- E! a* x! V, C! ~" |  |
清远呢个站系洲心,出站左手边就有公车直达清城旧城,如无意外得一路车咋,大家要去的,就多口问下人啦,票价就唔多讲啦,公车都系2蚊...
3 W: N! H8 _% k/ c( Z1 t+ ^. q" D4 x: H6 h5 Y( T$ m
假如要食洲心大粥,大家就坐呢路车,大概10分钟度,系“洲心”呢个站落,去到就问下当地人,人地会话你知边度的大粥好食噶啦,假如想直接入省城,就唔洗落车啦,直接坐到城市广场...# G$ A: |6 G7 S) i  Q( y# r& s7 s
5 E0 V7 s# R. E1 n
洲心呢个地方得两路公车经过JE,大家食完粥就可以见车就上啦,大概半个钟度啦,系城市广场呢个站落车...& V6 q: x( |; X; C  o4 x# D
8 |2 p+ x- y7 l) X
车站附近有间“天湖大酒店”,环境几好噶,我地今次就系呢度住啦,标双房价¥208...
. [, n' i0 @  H% z6 U& _+ o% v- F
- D$ w- Z( o8 q3 M- o# V大家放好行李之后就可以行路去北江啦,都唔系好远,至于点行,到时问下人就知啦·~好易稳的,打的都系10蚊左右,去北江的路上,你会见到我下边介绍的呢间咖啡室,大家食完河鲜不妨来呢度坐下...
# a5 z' O- b4 ^# U, w8 H0 [! {5 y$ K: U  s  F
而家呢个时候,北江退潮,我地去的时候好少人,食河鲜既呢个地方就叫“北江美食”,一直行到街尾就见到了,酒家来的.../ q% h1 Y; Y4 K2 d- g# Z
0 L4 X: T9 e  t. `( r
糖水店系北门仓后街,反正我系路痴来噶,有人带路我就唔记噶啦,大家唔熟的话,都系打的好...5 P  L/ k& Y: P
8 ], F6 d/ f; n
食猪肚的店叫“明兴猪肚鸡”,系清远无人唔识噶,所以都系打的啦~~哈哈
  |9 F# p6 w6 [* l" Y2 O- H
0 t$ E9 L. i! }6 c2 k  X酒店三楼有早茶饮,不过D野唔好食...+ Y) S* v5 x1 [* O9 M
$ X2 T3 i, R/ w) ]  u
翻新华就系酒店附近的弥敦道站坐车,见到有新站2个字就上,到新站就有翻花都噶车啦~~~  Q* ^/ h, \/ f, U" x4 a: M
3 f' u* x% n- M+ d) N% [: A

9 W( R- n+ ?4 H: U  ^! \$ v! c# F6 |

清远站果然靓过北站好多

野食呢喂,快上菜啦

美食第一站——洲心大粥) Z( e6 h8 e4 Z+ \

! z+ w: [1 L" w传闻好出名噶哦~~~~
* b5 V4 P& m, ?' w2 W
P1010907.JPG 1 ~" ~; t  i% \' \( K5 W# h
2 f1 c6 V( ~" D
DSC02320.JPG , C, k- w3 `$ g, e! H
! _* c# G+ w9 y- A0 A0 |1 F  [
DSC02324.JPG ' V; e' Q% o. u! D: K& K2 k& [

* ^8 r2 L9 ]' O" [, q1 n4 q& L其实就系猪杂粥罗~~~料就几多下既,又好新鲜,不过粥就好稀,¥5蚊一碗,我觉得仲未够距地呢个炒河粉好味啊,听讲系自己整的,口感同我地平时食的河粉唔同,薄D、幼D、滑D、香D,三蚊一碟,真系抵赞!好好味!
7 k# f7 F6 C, _$ ]
8 y9 F! Z6 ~8 C+ y DSC02325.JPG
3 e5 o5 M4 A$ E: e6 L

妖。呃人嘅。
0 r2 f' ?( E0 C+ J$ U 又话美食之旅。得个车站睇

矛贡心急啦~~~~雷罗雷罗~~~~~

美食第二站——北江河鲜: I7 ]- Y' n% y9 N( j; R2 |
* h% [' j. I0 Q. h7 V
呢个白灼河虾,一斤50蚊哦~贵唔贵D啊?!呢度半斤噶啦,其实姜葱炒系咪会好味好多呢~~?呢碟野我地就觉得好麻麻啦·~
3 q5 p/ ^3 z0 M# { P1010962.JPG 5 I% \/ z) m7 c' f. N
9 j1 x5 d/ f4 X& M. w2 {4 K6 S
呢个鱼仔汤啊,好好味啊!好鲜甜~~好香~~~!
/ ~4 s5 R* p8 s# G P1010965.JPG 8 X& k4 C& C9 j

& @5 H7 x0 `2 p$ Q炒膳片,38蚊,肉好爽,呢度的河鲜都好新鲜,新鲜的水产系唔同D的~~
  y! C' v" T* W0 f P1010970.JPG
0 G+ @, W( {7 Z1 A
8 }5 {# K) R/ |% z! x P1010967.JPG
! ?. D( V! R/ a' c
  o3 t6 H" b: S) A食饱个肚,系时候俾大家欣赏下“美丽”的北江河畔啦~~* ~8 i0 B3 `! Y  J
真系天公不作美,难得出来玩,个天都要落雨,唉~~~
/ v! I( V/ U. ] P1010955.JPG # c( _" z# _- V, n
# q7 k+ P2 `% ^4 F2 C6 N; W
9 d! `8 P' L9 g+ m- _
* n8 {2 v: d  ^3 o P1010948.JPG

美食第三站——某咖啡室! S7 r# B4 `' q
来呢度,完全系被距的门面所吸引,出边雨湿路滑,四个女人食完河鲜就来呢度打发下无聊的下午时光啦~~~

: q2 S3 y. @( R6 N6 E. R P1010978.JPG
2 _/ ?: P6 A" y  g: y6 n/ z 3 a5 ?! r! h+ y# r, n4 R
# d; D1 c$ b4 q6 y % L  N3 |* E/ E5 ~
P1020016.JPG , D/ @1 O* l& k
/ A/ a5 t9 i' ?4 ~3 ?  j, G9 u* w
P1020018.JPG 8 I1 |, c6 o& O

7 t1 C  s, ~7 e P1010991.JPG
- ]. z& Z5 I5 q; @7 R/ u

依,好似几好甘啵

美食第四站——糖水
5 H4 c4 e7 [, V; e  E) P+ E呢间店的糖水系清远好出名,记得以前我都系美食版介绍过,今次再次来到清远,当然少唔到啦·~~
2 w- t& ?* `, M介绍多次,呢度的糖水好足料噶,全部3~5蚊,呢个价位,真材实料,稳晕成个花都都怕无间比得上
$ P. }6 \* |5 T) N. o" y( e个咸肉粽都好正,¥2.5一份,里边的系咸肉,D米好软好滑~~陷香料足!- c0 v5 @. b7 i7 Q2 s
6 L4 S, U7 `+ e4 ?/ [5 N
红枣鸡蛋% V: ~5 y( N5 F) f- A
3 r3 j. a8 I5 |. o0 d' S! T
- N6 O4 u# m- x" p
8 f. R' f+ ~8 h" @+ Z
栗子糖水
6 E2 ?1 N4 d/ N P1020091.JPG % D* R/ e# r1 y; p. D5 c
2 H$ [! E- m( e" U' `$ R- z
莲子糖水
! M1 L) r( q# C( O8 \$ ^ P1020092.JPG " n; S% D4 x7 j9 J3 B6 O3 S

7 l" H0 e9 D% k$ E4 G9 n. L鲜肉粽0 H9 P7 S  H6 D: a0 _2 `, ^' j) d

3 S& ?. V/ o/ Z: d0 }
% F/ d5 I1 d0 E; K P1020089.JPG

本帖最后由 再见小言 于 2010-1-6 09:06 AM 编辑 % u& v6 J$ ^2 z- Z' L, }
0 p6 [  ^4 c; O  K
美食第五站——猪肚包鸡+ D) T  z3 }# ]. I9 E% v
清远鸡远近闻名系人都知啦,清远噶猪肚包鸡更加系呢度的一大特色美食,千其无错过啊... 1 P; _$ h; ?8 S% G; ^! B
P1020101.JPG " j% \/ S& d8 Q' _

- ~4 |6 M& s& k. n1 ?小曼话,头啖汤绝对唔可以错过,大冻天时,一啖落肚,成个人都暖晒...! m; b1 s& ]) T* ]" {  [

% I) Y2 i* q; J; z. p$ A系花都美食风情街,都有两间食猪肚包鸡,两间我都试来,同清远呢间完全无得比啊,特别系近红绿灯呢间所谓的“猪肚包鸡连锁店”,大家千其米去,D汤好清,又贵,好似7、80蚊一个细煲吧,菜又唔送,所有青菜都要¥16、7蚊一份,D料又少得可怜,真系几旧野系面头浮来浮去,我同老公两个人食完都唔知食左咩来,太太太失败了~~!
5 \6 F8 ^" t+ t9 Q: H; X4 ~+ F
' V& Q7 s5 N5 `7 ~6 [8 \$ a清远呢间猪肚包鸡,58蚊一个细煲,我地四个人食就够晒啦~~送青菜,睇下D汤,几靓~~~
: ]3 {* ?$ ?5 s6 S P1020102.JPG

哇。好想食个只鲜肉粽
1 w  k7 f/ y2 V1 N0 u% h口水都流晒

死咯 口水鼻涕一齐流喔

只粽好似正野来喔

我都想去啊

迟下我又去感受下咋

请问清远站系清远边个位置噶?交通方便嘛,?

讲来地址出来拉。!

你唔讲地址。。叫人点去搵食吖。。。。清远站是否就在市区里吖。。。?
" {( @3 @* N0 U% h- B$ ]洲心大粥吃过。。。料系几够。。。。