花都论坛 - 花都精英俱乐部 -[广州论坛]Hdbbs.Net

注册成会员

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

我的美食之旅——清远站

) v8 Q+ Y. z8 g6 X' O( O4 h+ s7 H
! e0 o; i+ p5 N7 Z- ~( V其实今次清远之行仲有个好重要的目的,就系感受下新开噶武广专线啦,到清远的票价先¥17蚊哦,我地翻来的时候系坐公车噶,都要¥20蚊呢~~~5 h* d4 V" g- o" R4 m/ ?
6 l! u, Y2 y' p. T
而且里边环境真系唔错噶,D服务员个个都空姐甘,人靓声甜啊·~: s, p3 y. g; ]$ L4 h, h2 M

0 Z  r1 F, C. A/ n$ ~; h1 X# n* ?  w2 w$ `% q# \& o# M: q; }1 `" H- Y
P1010875.JPG & h, v% w2 a" N2 X) V$ S# S
4 ~" F. }7 p' [" b. s  |9 ?& @
到清远站,刚刚好十分钟,唔多唔少~!发车同到站一样甘准时!所以想搭武广专线噶朋友,千其千其无迟到哇·~~
1 A2 z5 ]1 @$ O P1010901.JPG
# B, i& T) G! z) Z3 `- N4 a2 h3 M3 H3 l
呢个系清远站的外景,山系山左D,但都几靓下~~~~3 w+ O% g3 g: `% y2 E5 X" G
7 y) Z' i) ?; {/ m8 a# F
讯众要求,讲下我地今次的行程先——
) Z7 t* N1 _/ B3 c" V* Z
: t' m3 A2 B+ z0 L8 D; }清远呢个站系洲心,出站左手边就有公车直达清城旧城,如无意外得一路车咋,大家要去的,就多口问下人啦,票价就唔多讲啦,公车都系2蚊...
8 v& _% W3 E* o5 d9 E. E( q5 M
6 u9 ]8 ]3 L+ O6 P假如要食洲心大粥,大家就坐呢路车,大概10分钟度,系“洲心”呢个站落,去到就问下当地人,人地会话你知边度的大粥好食噶啦,假如想直接入省城,就唔洗落车啦,直接坐到城市广场...- ~% E/ x& s7 D  o7 ?; u: K
7 \2 @/ h. \& Q) u% `0 k' ?1 X
洲心呢个地方得两路公车经过JE,大家食完粥就可以见车就上啦,大概半个钟度啦,系城市广场呢个站落车...
9 {3 M$ b! |! {5 `
4 f7 R- w1 r' b  T" K车站附近有间“天湖大酒店”,环境几好噶,我地今次就系呢度住啦,标双房价¥208...
6 [- `7 w, [( I- ^& N% @
* b! P: m( \4 S( p: g大家放好行李之后就可以行路去北江啦,都唔系好远,至于点行,到时问下人就知啦·~好易稳的,打的都系10蚊左右,去北江的路上,你会见到我下边介绍的呢间咖啡室,大家食完河鲜不妨来呢度坐下...+ u/ a! K2 K+ l7 x0 ^! K
* Q/ I* h1 y* d7 d% \
而家呢个时候,北江退潮,我地去的时候好少人,食河鲜既呢个地方就叫“北江美食”,一直行到街尾就见到了,酒家来的...
/ T3 w1 Z/ J, q4 K9 `6 L1 g# G& s9 h5 f, o8 e
糖水店系北门仓后街,反正我系路痴来噶,有人带路我就唔记噶啦,大家唔熟的话,都系打的好...
) N: |* X* q2 ?0 |7 A7 o9 A- R. O$ s# X$ }* f
食猪肚的店叫“明兴猪肚鸡”,系清远无人唔识噶,所以都系打的啦~~哈哈3 Q4 r' l( y8 M0 ]( o3 p
- @7 p' X: F# P3 o- K1 K) A
酒店三楼有早茶饮,不过D野唔好食...
  v' @6 {) Y, h) G8 e
8 |2 \! q# _5 P  @1 y4 [翻新华就系酒店附近的弥敦道站坐车,见到有新站2个字就上,到新站就有翻花都噶车啦~~~7 f- V8 g4 m* W

& X- B" L, p+ {- a3 m* _- Y3 F0 X4 w2 j  L

, D, u1 V1 L1 V. N

清远站果然靓过北站好多

美食第一站——洲心大粥# u7 h% f9 G9 i
& X' U0 ^1 @2 k. B5 e, l- O
传闻好出名噶哦~~~~

4 [+ D# W2 Y- I P1010907.JPG
' [+ \+ E4 Y- n! b# a 9 U& o+ H3 [% K$ A
, \- b. L( Q  l, L* Y  C# N  ?
4 A) c0 {% s* o5 |$ g+ | DSC02324.JPG
1 N' `# B' q6 Y$ E 2 m! i* E! \0 H& R. M
其实就系猪杂粥罗~~~料就几多下既,又好新鲜,不过粥就好稀,¥5蚊一碗,我觉得仲未够距地呢个炒河粉好味啊,听讲系自己整的,口感同我地平时食的河粉唔同,薄D、幼D、滑D、香D,三蚊一碟,真系抵赞!好好味!0 e' Q: s# U# I  ^/ E
( D) B/ [% Z% l. G4 o7 t6 Q+ P
DSC02325.JPG 4 f  N8 f( ]- o, E# r, T/ Z% I

妖。呃人嘅。
/ `* ^* M2 @8 d- U 又话美食之旅。得个车站睇

矛贡心急啦~~~~雷罗雷罗~~~~~

美食第二站——北江河鲜, L$ P. |. l% k; A; L0 `0 k% i0 d
% p/ J4 {. d4 n5 i
呢个白灼河虾,一斤50蚊哦~贵唔贵D啊?!呢度半斤噶啦,其实姜葱炒系咪会好味好多呢~~?呢碟野我地就觉得好麻麻啦·~2 `7 e) U# i7 x+ b3 d
P1010962.JPG - L$ j( z2 c- @  U+ e; r

7 \6 q  N; \) J2 Z呢个鱼仔汤啊,好好味啊!好鲜甜~~好香~~~!2 f9 D# `$ \" P2 W
P1010965.JPG 7 \3 Q4 R$ P6 J8 B. {' |6 m3 \) D6 w
8 k7 L: ~; W* E  v  |6 v5 G0 l- E
炒膳片,38蚊,肉好爽,呢度的河鲜都好新鲜,新鲜的水产系唔同D的~~
' Z8 g( {; Z6 S' S P1010970.JPG ' u) l2 K+ a) w* f6 ?* U
/ T8 p4 f: @% |/ U! K' x
P1010967.JPG . v% f/ u3 x$ s- \1 s. |4 O

* A! j* x8 |# P1 F食饱个肚,系时候俾大家欣赏下“美丽”的北江河畔啦~~( h- ~/ k0 {# E  k
真系天公不作美,难得出来玩,个天都要落雨,唉~~~) [) r: Z. ?2 X
( g9 r3 n0 x6 x+ ^
  B* M  s4 S- U% ?& G0 I2 E P1010952.JPG
; e! p- n0 o. c; E
1 _8 ^5 f8 K6 ?' b6 ?8 u0 d* O4 F7 i P1010948.JPG

美食第三站——某咖啡室, A% @1 Q: F2 B2 l; v- e. x
来呢度,完全系被距的门面所吸引,出边雨湿路滑,四个女人食完河鲜就来呢度打发下无聊的下午时光啦~~~

/ l1 [" p% b: S6 J0 m P1010978.JPG . x: t& s: n! t- [
& m* E5 y2 A- Q# g* T: }
P1010980.JPG + R2 q4 _0 Z0 T) R7 y) b
& r  X1 @; i  x* R$ r+ o
# k7 J3 ~' j$ |, @7 E9 j6 Z6 ]- X1 O 0 r/ D2 H. A3 _2 r% ]3 M
P1020018.JPG : i1 m% N/ K# @7 A( G# J( l

" Y4 a# r8 [& E- f) S3 e# b( p4 J P1010991.JPG
) w' H" p0 m+ N8 B* i3 @

美食第四站——糖水
8 ^! t$ \. p6 g6 V0 W/ A8 ?; D呢间店的糖水系清远好出名,记得以前我都系美食版介绍过,今次再次来到清远,当然少唔到啦·~~( {! b$ [6 @' d3 Y- ~% _" B# X* s
介绍多次,呢度的糖水好足料噶,全部3~5蚊,呢个价位,真材实料,稳晕成个花都都怕无间比得上$ ?) z3 |3 N+ L7 k
个咸肉粽都好正,¥2.5一份,里边的系咸肉,D米好软好滑~~陷香料足!9 [1 U/ X. ^& f0 R1 U% B1 h: Y
4 L8 {* w6 H3 \4 K. X8 `$ e" q
红枣鸡蛋* `7 Y, p( O2 B: K4 ^  V5 S* k
P1020090.JPG ! D- j3 _4 Y# O( Y, j3 K' g2 @
9 Z# k+ n: r  }+ Z% ~% T9 Q+ g

2 V2 |6 N0 u- x& @栗子糖水
: }4 }1 L; [- U8 l: } P1020091.JPG
3 k+ @; N! n. h. A3 u

5 C5 p( N( \. t9 u; W$ k, x* P莲子糖水
/ ]1 V0 N, [& |+ u: V2 P8 W P1020092.JPG
+ A# k5 u: N4 E: d$ |5 D& i" X, J1 N* [8 W
鲜肉粽. ?  \0 ~5 b" m
" ]# Q! w. U# k% n+ @; ]2 K

. r4 o, P7 Q% {& } P1020089.JPG

! I+ [* T# u6 M6 P美食第五站——猪肚包鸡
' t8 I5 m  i4 t% b* e清远鸡远近闻名系人都知啦,清远噶猪肚包鸡更加系呢度的一大特色美食,千其无错过啊...   B( k& K6 k4 K
0 c( W( X) S- Y5 z& a
& V# I4 ?* R: h& z2 r小曼话,头啖汤绝对唔可以错过,大冻天时,一啖落肚,成个人都暖晒...
" O6 E2 X1 S4 x( D9 M   \* S' J- j( k) Z) w$ o( S
系花都美食风情街,都有两间食猪肚包鸡,两间我都试来,同清远呢间完全无得比啊,特别系近红绿灯呢间所谓的“猪肚包鸡连锁店”,大家千其米去,D汤好清,又贵,好似7、80蚊一个细煲吧,菜又唔送,所有青菜都要¥16、7蚊一份,D料又少得可怜,真系几旧野系面头浮来浮去,我同老公两个人食完都唔知食左咩来,太太太失败了~~!
* V# n2 P! J# k8 `9 }
$ [& j* y1 M5 I清远呢间猪肚包鸡,58蚊一个细煲,我地四个人食就够晒啦~~送青菜,睇下D汤,几靓~~~
$ i% A& k/ z+ P4 x P1020102.JPG

哇。好想食个只鲜肉粽/ C4 O" \. j' ?
口水都流晒

死咯 口水鼻涕一齐流喔

只粽好似正野来喔

我都想去啊

迟下我又去感受下咋

请问清远站系清远边个位置噶?交通方便嘛,?

讲来地址出来拉。!

你唔讲地址。。叫人点去搵食吖。。。。清远站是否就在市区里吖。。。?$ x& }9 ^4 y$ t7 H1 F3 N% I. v
洲心大粥吃过。。。料系几够。。。。