花都论坛 - 花都精英俱乐部 -[广州论坛]Hdbbs.Net

注册成会员

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

我的美食之旅——清远站

\" S0 G$ N# ^2 T- J6 [- E- e! K其实今次清远之行仲有个好重要的目的,就系感受下新开噶武广专线啦,到清远的票价先¥17蚊哦,我地翻来的时候系坐公车噶,都要¥20蚊呢~~~) H7 e) f0 G+ K7 T9 L, T
& K( [7 V$ E# Y$ t2 \" D' \
而且里边环境真系唔错噶,D服务员个个都空姐甘,人靓声甜啊·~5 t1 a- J8 E5 _- T

9 _; v1 p% |% ~" m
# ]9 \6 O# ~7 ?* M: e# j P1010875.JPG
5 K: Q# o4 X* {) j
/ l3 I! \2 r; T0 A5 x3 \- z: Y到清远站,刚刚好十分钟,唔多唔少~!发车同到站一样甘准时!所以想搭武广专线噶朋友,千其千其无迟到哇·~~
3 K/ k$ c6 ?% R# T" b% t P1010901.JPG & d' K. ]! m  E! {

4 K4 F2 l, }4 @2 }, z/ I7 i! [呢个系清远站的外景,山系山左D,但都几靓下~~~~2 A& m; Z" F! K/ K- t+ T; c
P1010905.JPG 6 }4 t; ], u4 G* b

+ x$ X& e5 m& t& `% J$ Q 讯众要求,讲下我地今次的行程先——8 |; }1 a$ f5 |4 [

/ K* v4 z3 t! g, b# N3 J) y$ Q5 A清远呢个站系洲心,出站左手边就有公车直达清城旧城,如无意外得一路车咋,大家要去的,就多口问下人啦,票价就唔多讲啦,公车都系2蚊...' b; K, g! X6 }: P

6 s7 ^  ^. u) s' p# j. _) m. n* t$ y. z假如要食洲心大粥,大家就坐呢路车,大概10分钟度,系“洲心”呢个站落,去到就问下当地人,人地会话你知边度的大粥好食噶啦,假如想直接入省城,就唔洗落车啦,直接坐到城市广场...2 q+ Y' P" h& g9 j
' x4 @+ W4 ?3 Y( }- ~8 y
洲心呢个地方得两路公车经过JE,大家食完粥就可以见车就上啦,大概半个钟度啦,系城市广场呢个站落车..." D8 ?3 E# Q0 ?9 F* c
3 p; i! x1 J. F) @; s  |
车站附近有间“天湖大酒店”,环境几好噶,我地今次就系呢度住啦,标双房价¥208...
& ~6 u1 B9 v2 e+ D' t+ Z9 G
# v3 r; ?4 X6 {' d' N1 S( k% @) }大家放好行李之后就可以行路去北江啦,都唔系好远,至于点行,到时问下人就知啦·~好易稳的,打的都系10蚊左右,去北江的路上,你会见到我下边介绍的呢间咖啡室,大家食完河鲜不妨来呢度坐下...
8 ^! _5 W" {. o& _/ N6 c2 d
9 b( M2 I) B" Z' M) E而家呢个时候,北江退潮,我地去的时候好少人,食河鲜既呢个地方就叫“北江美食”,一直行到街尾就见到了,酒家来的...
( O1 H/ I1 W. k! w2 V1 ]6 F+ s
; G9 C5 \; L! @% S糖水店系北门仓后街,反正我系路痴来噶,有人带路我就唔记噶啦,大家唔熟的话,都系打的好...0 C7 h6 n8 b& w4 J

7 z3 s& w5 A1 `$ ]! |食猪肚的店叫“明兴猪肚鸡”,系清远无人唔识噶,所以都系打的啦~~哈哈# _! J/ J- \$ c4 R! P. c
, X% P7 X; Y7 T6 j4 k7 Y- |
酒店三楼有早茶饮,不过D野唔好食...) I$ U. R  e0 i. I* u1 N

. ^  B+ F/ L2 @  x( j翻新华就系酒店附近的弥敦道站坐车,见到有新站2个字就上,到新站就有翻花都噶车啦~~~
' O; i5 {  l8 ]5 @9 g4 F. T9 H8 M' h( Z) S4 O' n$ b- G4 s- A" Y
% M3 G5 ]! G+ m$ ?9 m+ o

6 }/ t7 r9 i% |% _% J* r

清远站果然靓过北站好多

美食第一站——洲心大粥/ C* N* w8 N) a( L: D
. ^. i# p* s* U* M: c
传闻好出名噶哦~~~~
4 `9 f! ]' Z7 r) v  B) o
2 o7 e9 f$ g& [9 h( H) D4 z % d% i, w4 E9 {9 A$ n
' l% h" @4 U' h5 j. D # p' J. V; ^$ d5 @
DSC02324.JPG / h. C) r4 @2 [! A" p

9 ^* X2 ^) l2 `其实就系猪杂粥罗~~~料就几多下既,又好新鲜,不过粥就好稀,¥5蚊一碗,我觉得仲未够距地呢个炒河粉好味啊,听讲系自己整的,口感同我地平时食的河粉唔同,薄D、幼D、滑D、香D,三蚊一碟,真系抵赞!好好味!
" q* p3 m) G; I- ]- c6 y ) k. T: h) r7 H7 {% K# ^& O
. j( }6 E/ C. G8 Y# m  H5 k

妖。呃人嘅。
8 e3 l/ p+ u  z8 e4 G6 z" e3 p 又话美食之旅。得个车站睇

矛贡心急啦~~~~雷罗雷罗~~~~~

美食第二站——北江河鲜" K2 U1 u* X( l
" a, G. m* i; w, i% T; [- H
呢个白灼河虾,一斤50蚊哦~贵唔贵D啊?!呢度半斤噶啦,其实姜葱炒系咪会好味好多呢~~?呢碟野我地就觉得好麻麻啦·~
, s5 I, B, j* @ P1010962.JPG
" h! p/ X3 Y3 w& A+ v$ ]
4 h( [* X0 {, ~$ q1 o! ^呢个鱼仔汤啊,好好味啊!好鲜甜~~好香~~~!
& ~$ m4 s+ v6 q! r7 e P1010965.JPG
" W% H1 s; N, d5 e0 s $ g; z' L; {7 h- z$ E
炒膳片,38蚊,肉好爽,呢度的河鲜都好新鲜,新鲜的水产系唔同D的~~
! ?( Z2 X) d& k/ C P1010970.JPG 3 {8 }9 V& u4 R9 t. n$ ^

$ M% b. a" @; J4 p3 U/ ~ P1010967.JPG
/ X) l; l/ C$ |; h3 k0 v7 D
! K; d. X% c) R0 i* W食饱个肚,系时候俾大家欣赏下“美丽”的北江河畔啦~~( L9 I- _) E/ P' Z% g* g" G
真系天公不作美,难得出来玩,个天都要落雨,唉~~~, N9 j4 q/ [) E, M: ~6 V) U8 b# M
P1010955.JPG % @) F* ]* G+ z$ ]$ A+ a
* G9 T' ^) S. _
$ F# j8 I. c4 E, h: ^ - ~8 Y- ^( A! \9 Z1 `6 _! f3 \

美食第三站——某咖啡室
3 [) ?7 @; i4 z* |来呢度,完全系被距的门面所吸引,出边雨湿路滑,四个女人食完河鲜就来呢度打发下无聊的下午时光啦~~~

( W7 l6 z; Q# i3 a P1010978.JPG 4 a9 n# B  D: a- @9 z) S( h
/ J6 y# C( K  L, b: ~( i
6 p2 t- ?0 _2 x3 ` 5 G2 w( q! L; ~" z& c. ~6 U5 [
+ W( e* r, N5 F5 K 7 D/ T: |9 ~5 e5 j6 |
9 R7 O! b* z3 @, C. f# L
6 \1 Y+ M' U0 O! d* Q# M$ N P1010991.JPG
2 r; l7 }: n- |; ]+ e2 q3 t

美食第四站——糖水
; V4 T$ F4 D( N% L, d5 K0 }/ `, ~呢间店的糖水系清远好出名,记得以前我都系美食版介绍过,今次再次来到清远,当然少唔到啦·~~
8 h) h" J) m# C3 f  O; Q. I% O/ B/ x介绍多次,呢度的糖水好足料噶,全部3~5蚊,呢个价位,真材实料,稳晕成个花都都怕无间比得上
1 H+ F$ W6 M& I% x! o. h个咸肉粽都好正,¥2.5一份,里边的系咸肉,D米好软好滑~~陷香料足!$ x# {$ u8 w: C) }
0 K6 o# A1 v6 c% C. M: y! T: ~& h+ W
红枣鸡蛋
0 D3 w) y$ q6 c; ~% O2 T0 Y P1020090.JPG
1 j* W/ I$ Y+ K" v
; G5 c1 B4 A/ \, a! _8 @
3 @4 v) k0 Y$ R% w. O: _
栗子糖水
: m7 [! r& s6 I6 o# q. V& } P1020091.JPG
- E8 R, z/ i" L' ?
; H+ y& \- `$ {- x! j- c1 W4 [
莲子糖水
  c. ^6 J  T4 @8 ^6 a9 g% q7 q P1020092.JPG 6 x' n+ Q, i: L6 \( P

1 T' ~9 a$ a/ a5 j* B& d鲜肉粽
. j/ d* H+ e1 e$ U# Z: @! r" j* D& \ P1020088.JPG
& A1 G  i9 i7 M5 c
1 o# q9 E& {+ C  ]2 j( R

7 p& ?& I1 p; z- h: l
美食第五站——猪肚包鸡. d; T. M: x! W& t5 L" i1 q
清远鸡远近闻名系人都知啦,清远噶猪肚包鸡更加系呢度的一大特色美食,千其无错过啊... $ H) z' e9 a+ v
9 i) z5 q; S7 ], h1 X 8 h' Y1 d7 g8 W# f  O1 A
小曼话,头啖汤绝对唔可以错过,大冻天时,一啖落肚,成个人都暖晒...
* G' b) n  ?7 r& v7 e5 Z
  }3 H- [9 @+ j/ H5 R& W系花都美食风情街,都有两间食猪肚包鸡,两间我都试来,同清远呢间完全无得比啊,特别系近红绿灯呢间所谓的“猪肚包鸡连锁店”,大家千其米去,D汤好清,又贵,好似7、80蚊一个细煲吧,菜又唔送,所有青菜都要¥16、7蚊一份,D料又少得可怜,真系几旧野系面头浮来浮去,我同老公两个人食完都唔知食左咩来,太太太失败了~~!6 @+ u) g# p$ G9 u+ j) |

0 z( A' G' ^0 K8 G5 x清远呢间猪肚包鸡,58蚊一个细煲,我地四个人食就够晒啦~~送青菜,睇下D汤,几靓~~~9 K5 Z8 R  r/ |9 ~& ~- F7 Z

哇。好想食个只鲜肉粽6 o. R( {' F% d: _( O- }; k7 R
口水都流晒

死咯 口水鼻涕一齐流喔

只粽好似正野来喔

我都想去啊

迟下我又去感受下咋

请问清远站系清远边个位置噶?交通方便嘛,?

讲来地址出来拉。!

你唔讲地址。。叫人点去搵食吖。。。。清远站是否就在市区里吖。。。?
% m3 L. O- M) b  |) Y洲心大粥吃过。。。料系几够。。。。