花都论坛 - 花都精英俱乐部 -[广州论坛]Hdbbs.Net

注册成会员

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

我的美食之旅——清远站

本帖最后由 再见小言 于 2010-1-7 01:35 PM 编辑 6 A2 c6 G: ?' L0 ^: u: {
! P* c' C% L# ~1 b
其实今次清远之行仲有个好重要的目的,就系感受下新开噶武广专线啦,到清远的票价先¥17蚊哦,我地翻来的时候系坐公车噶,都要¥20蚊呢~~~6 w4 C# t3 K0 c( l& U0 P

$ Y0 N( f- {& [% J( j) D! t  K而且里边环境真系唔错噶,D服务员个个都空姐甘,人靓声甜啊·~1 x% B' O) s1 |& A" {  {

: R/ m, C# D5 z0 T5 n" g
0 z6 z6 t; l* d6 e0 n P1010875.JPG
: _1 u4 B5 V+ Q( v" T; |6 [8 T; f3 X: J3 j6 A4 @, h
到清远站,刚刚好十分钟,唔多唔少~!发车同到站一样甘准时!所以想搭武广专线噶朋友,千其千其无迟到哇·~~
- _# `) F; A5 j2 a+ d7 ^& ]$ W) p0 m P1010901.JPG : v1 G4 X' t. @  M

/ h* [4 y. D1 Z' h; ?: N呢个系清远站的外景,山系山左D,但都几靓下~~~~6 y  G6 ]3 n) r: Q, J
P1010905.JPG ) q. K( ^7 i5 R& y
% [& e( I( ~1 e& G! o$ E
讯众要求,讲下我地今次的行程先——
7 c; e7 E/ @: X) ^& Q" s( F8 d  r" l2 ?0 ~
清远呢个站系洲心,出站左手边就有公车直达清城旧城,如无意外得一路车咋,大家要去的,就多口问下人啦,票价就唔多讲啦,公车都系2蚊...
+ e/ E) E- v& R# @( t6 z. b0 _5 A, c6 F' w$ f  e- h+ g$ Z
假如要食洲心大粥,大家就坐呢路车,大概10分钟度,系“洲心”呢个站落,去到就问下当地人,人地会话你知边度的大粥好食噶啦,假如想直接入省城,就唔洗落车啦,直接坐到城市广场...4 x/ e: \8 P: [) m

' w8 E4 l, r) c洲心呢个地方得两路公车经过JE,大家食完粥就可以见车就上啦,大概半个钟度啦,系城市广场呢个站落车...
6 E' [, |. J# A+ \7 b+ q6 O# H# z
7 q7 k( G/ {/ q" y车站附近有间“天湖大酒店”,环境几好噶,我地今次就系呢度住啦,标双房价¥208...6 b- n" \1 r, w" ?$ ^

, I7 X* \$ @# S: c/ }大家放好行李之后就可以行路去北江啦,都唔系好远,至于点行,到时问下人就知啦·~好易稳的,打的都系10蚊左右,去北江的路上,你会见到我下边介绍的呢间咖啡室,大家食完河鲜不妨来呢度坐下...
6 E/ V% [4 D6 `, N3 g, D3 H( P" L# B/ B8 v
而家呢个时候,北江退潮,我地去的时候好少人,食河鲜既呢个地方就叫“北江美食”,一直行到街尾就见到了,酒家来的...  G, K! M# R3 F
) |0 Q- R- H7 f' N2 C4 u
糖水店系北门仓后街,反正我系路痴来噶,有人带路我就唔记噶啦,大家唔熟的话,都系打的好.../ ?/ O% n* y; X. [5 p6 p

% z. W2 j+ w0 j$ ~/ B* Q食猪肚的店叫“明兴猪肚鸡”,系清远无人唔识噶,所以都系打的啦~~哈哈
0 N' A9 g8 R8 b; a/ F, v
- A0 F& _( J+ l  B酒店三楼有早茶饮,不过D野唔好食...3 s, y) L8 N- N5 u+ Y) v

0 j4 L6 ?( r- `( O翻新华就系酒店附近的弥敦道站坐车,见到有新站2个字就上,到新站就有翻花都噶车啦~~~
" ~; B6 N, @) F2 h9 q" N1 J2 L  M$ {, c

3 I* _6 H7 ^8 D# K$ ]& G7 F; Q" I8 i. J" s# {

清远站果然靓过北站好多

美食第一站——洲心大粥, i: g, g+ A5 s4 T# \

; j- u0 `4 |6 M: E1 [; {" y传闻好出名噶哦~~~~
  k/ a0 s& S1 ^, k. ]* Y
P1010907.JPG 4 a3 q7 Q* K/ ?* _# R' a6 a( ]  Y
& U- {& u2 E' O2 b# \" Q
DSC02320.JPG   S* i7 |5 _! C, {! H& Y  l' g

2 F9 }& W' t+ Y5 a% I9 y DSC02324.JPG & o  F, _: }1 j" S9 \6 p+ C
! K5 n% }* s& K; G( A9 g
其实就系猪杂粥罗~~~料就几多下既,又好新鲜,不过粥就好稀,¥5蚊一碗,我觉得仲未够距地呢个炒河粉好味啊,听讲系自己整的,口感同我地平时食的河粉唔同,薄D、幼D、滑D、香D,三蚊一碟,真系抵赞!好好味!1 T- n4 Z$ i, S' L& q. L) L" t- h* ^. I
2 O+ M% I/ X6 H$ J$ s% K
DSC02325.JPG , ?. h% o3 `8 M; G' O) w. W/ Y

妖。呃人嘅。
0 ?7 q* [; B7 |: c 又话美食之旅。得个车站睇

矛贡心急啦~~~~雷罗雷罗~~~~~

美食第二站——北江河鲜2 m. J/ g+ A  P- R+ N7 U
/ w4 `, O" B# _/ C# b. D( E
呢个白灼河虾,一斤50蚊哦~贵唔贵D啊?!呢度半斤噶啦,其实姜葱炒系咪会好味好多呢~~?呢碟野我地就觉得好麻麻啦·~* n  e- {6 Q  o2 h% Y; T* y9 y
P1010962.JPG 3 m% U) I1 N# k" L" v" T* e

: w, l( u( T" J0 U: @! s呢个鱼仔汤啊,好好味啊!好鲜甜~~好香~~~!
- Q) W# ~, J5 }  m! N+ p P1010965.JPG
$ \/ W2 [. k; o $ w+ S$ c9 e2 m( a
炒膳片,38蚊,肉好爽,呢度的河鲜都好新鲜,新鲜的水产系唔同D的~~
% ~; y0 F+ I) w6 |3 f P1010970.JPG
. F7 T$ m/ a' M) S0 Z8 b 2 R) ^, i; V( F2 _, \  f
: p  d; |' Q9 V+ g& N: T 4 I2 l& z+ o" T" o& s
食饱个肚,系时候俾大家欣赏下“美丽”的北江河畔啦~~' Z# x/ Y3 k; t! E; `
真系天公不作美,难得出来玩,个天都要落雨,唉~~~  A" o" ]+ v5 t5 `# f" U
P1010955.JPG ) L/ D" ~) g: Y6 K& r
0 T' C$ O4 H5 f  d! B; U
P1010952.JPG   p8 L- S, {. }7 `* [: N  r

/ k' H; x  ?6 Y+ I/ k) L0 P P1010948.JPG

美食第三站——某咖啡室
0 @% h/ E! M6 @7 ?  w3 Z  y来呢度,完全系被距的门面所吸引,出边雨湿路滑,四个女人食完河鲜就来呢度打发下无聊的下午时光啦~~~

, i) |, _* H# C5 O7 ?& Z/ |) w P1010978.JPG 6 R" T$ N, [" U! \6 x* k

Q1 j2 _& m8 \# e P1010980.JPG ; o' S* s0 X6 L
) T3 V2 ^# V1 d) k
. g' q3 _" G2 ~  R2 ]
; h* T; \! T7 o( J; A7 ? P1020018.JPG
" q6 t7 X, O$ o- V8 A6 ]9 r; w7 O
- b) U8 v( ?% O3 q4 x# f  I( h P1010991.JPG
; c8 F6 O( I1 V7 @0 n  ^: N* I5 c

美食第四站——糖水
. L$ W9 `" T  P. _1 l0 H% |% j+ f, o呢间店的糖水系清远好出名,记得以前我都系美食版介绍过,今次再次来到清远,当然少唔到啦·~~6 K3 [) s" P" @% r7 j+ @4 s) r
介绍多次,呢度的糖水好足料噶,全部3~5蚊,呢个价位,真材实料,稳晕成个花都都怕无间比得上  F3 _6 j. ~* f
个咸肉粽都好正,¥2.5一份,里边的系咸肉,D米好软好滑~~陷香料足!6 k& _& k% Z5 b2 B. l
# n. a0 k0 }& Q: ?
红枣鸡蛋
4 [" y- R" ]7 g7 e P1020090.JPG " ?) P& w. c. m; m8 G( {

+ {) \0 D2 e8 I2 e( ?
. M% q8 ]+ G4 Y/ e* u0 L, F- f; k栗子糖水
5 }7 r( b3 \5 s% t3 t# r P1020091.JPG
; ^8 [" ^2 o, h) n  y9 P1 F

/ ~9 k9 h, W  j: h3 o1 f3 a; U莲子糖水# g8 q$ E( w- Q; V& K9 K! k+ Y
P1020092.JPG ) u6 b" x3 W# K2 y9 R# F4 f* C) r

! n; l0 [6 ^  S鲜肉粽
. t5 U9 B# k1 _ P1020088.JPG
. o0 b% L" P6 }" n
* d/ U$ j9 R4 O; I, ]$ S4 |

% Q5 U/ m6 q) s* A
美食第五站——猪肚包鸡
8 p3 G" K+ V1 w1 R' L/ e清远鸡远近闻名系人都知啦,清远噶猪肚包鸡更加系呢度的一大特色美食,千其无错过啊...
) `3 O7 B0 O3 D# ]( v9 ?6 M P1020101.JPG   R# n0 L# t' K
" m4 L" _  M! \7 L
小曼话,头啖汤绝对唔可以错过,大冻天时,一啖落肚,成个人都暖晒...
  ]/ R$ d/ h- t. w* K % T  A% K. [' G" V1 I' O
系花都美食风情街,都有两间食猪肚包鸡,两间我都试来,同清远呢间完全无得比啊,特别系近红绿灯呢间所谓的“猪肚包鸡连锁店”,大家千其米去,D汤好清,又贵,好似7、80蚊一个细煲吧,菜又唔送,所有青菜都要¥16、7蚊一份,D料又少得可怜,真系几旧野系面头浮来浮去,我同老公两个人食完都唔知食左咩来,太太太失败了~~!
2 k/ D2 x2 \. ]6 W2 @/ d0 I0 N4 v 0 Z) a1 ~1 `$ s( A0 U% b% m1 Y6 r% c
清远呢间猪肚包鸡,58蚊一个细煲,我地四个人食就够晒啦~~送青菜,睇下D汤,几靓~~~
1 m/ A2 S) u) _1 [5 C  D P1020102.JPG

哇。好想食个只鲜肉粽
1 B6 h, _6 p+ a) K! K. T; g$ o口水都流晒

死咯 口水鼻涕一齐流喔

只粽好似正野来喔

我都想去啊

迟下我又去感受下咋

请问清远站系清远边个位置噶?交通方便嘛,?

讲来地址出来拉。!

你唔讲地址。。叫人点去搵食吖。。。。清远站是否就在市区里吖。。。?( R8 {9 ]0 `# t2 Q% S
洲心大粥吃过。。。料系几够。。。。